Кулеба: Україна потребує більше авіації, аби кинути виклик рф у небі

Кулеба: Україна потребує більше авіації, аби кинути виклик рф у небі

Голова Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що Україна потребує більше літаків та гелікоптерів. Це допоможе кинути виклик росії у небі та у контрнаступі ЗСУ.

Про це очільник МЗС заявив в інтерв'ю британському виданню Telegraph. За словами Кулеби, "скинути росію з неба" є другим викликом для України після постачання артилерійських боєприпасів у достатній кількості для контрнаступу.

"Найбільшою проблемою в контрнаступі є сталість постачання артилерійських боєприпасів, при чому в достатній кількості. І друга найбільша проблема контрнаступу - панування росії в повітрі", - розповів міністр.

При цьому Україна потребує літаків, гелікоптерів та переносних зенітних комплексів, наприклад Stinger. Кулеба зазначив, що кожен клас зброї, який Україна очікувала від союзників вже "розблоковано". Мова йде про засоби протиповітряної оборони, сучасні танки, високоточні ракети великої дальності та винищувачі.

"Найбільша гора, яку ми маємо подолати, - це забезпечити сталість постачань артилерійських боєприпасів. Це все ще нескорена вершина дипломатії", - пояснив він.

За словами очільника зовнішньополітичного відомства, Україна намагається переконати США надати далекобійні ракети ATACMS, які запускаються з систем HIMARS. Це пов'язано з тим,що наданих Британією ракет Storm Shadow немає в достатній кількості.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, для передання Україні винищувачів F-16 із США чи від країни-союзника може знадобитися кілька місяців. Як зазначається, наразі США не оголосили про передачу винищувачів F-16 Україні. Однак держава підтримує намір інших союзників доставити ці літаки Києву. Ще в травні почали надходити повідомлення, що Нідерланди розглядають можливість надання Україні частини свого парку F-16. Вони хочуть якомога швидше розпочати навчання пілотів.

Головне