Кучухідзе: Китай підігрує росії, однак країни Глобального півдня можуть це зупинити

Кучухідзе: Китай підігрує росії, однак країни Глобального півдня можуть це зупинити

Залучення країн глобального Півдня до процесу мирного врегулювання в Україні є правильним кроком української влади. Таку думку висловив експерт Аналітичного центру "Обʼєднана Україна" Антон Кучухідзе у ході круглого столу на тему "Україна для глобального Півдня".

За його словами, залученість до діалогу є шансом для країн, які не підтримують росію чи Китай, зробити свій внесок.

"Залучення держав глобального Півдня до процесу мирного врегулювання та обговорення мирного плану України - це правильно… Цей мирний план якраз через залученість держав глобального Півдня має шанс на те, щоб зберегти міжнародне право якимось ефективним механізмом, результатом. 

Наслідки війни глобальні з точки зору політичного світоустрою… Китай, який підігрує російській федерації, він бачить можливість для поглиблення подальшого конфлікту. І тут питання - чи готові інші великі держави глобального Півдня залучатися до великої війни? Чи є в них шанс сприяти тому, щоб цієї великої війни не трапилося? Тому що очевидно, що Китай і російська федерація йдуть шляхом підняття максимальних ставок, тому що світоустрій змінюється лише війною", - наголосив Кучухідзе.

Водночас він додав, що Китаю, як і росії, довіряти не можна.

"Про територіальну цілісність і російська федерація багато говорила. І навіть в резолюції Ради безпеки ООН від лютого 2015 року росія взяла на себе зобов'язання забезпечити територіальну цілісність, так звані Мінські домовленості. Тобто те, що прописано і декларується, це не означає, що воно виконується. Бо скільки рашисти казали, що ніякої війни не буде. Як вони переконували всі великі держави, що ніякої війни не буде. Але ж ми бачимо, як вони використовують ці перемовини", - наголосив експерт.

Як повідомляли "Ми-Україна", експертка з питань Східної Азії Наталя Бутирська пояснила, чому Формула миру, яку пропонує президент Володимир Зеленський, буде актуальною не лише для України.

Головне