Кремль відреагував на слова Столтенберга щодо ядерної зброї НАТО

Кремль відреагував на слова Столтенберга щодо ядерної зброї НАТО

Плани Північноатлантичного Альянсу стосовно приведення в повну готовність свого ядерного арсеналу росія назвала "черговим нагнітанням напруженості". Так слова генсека НАТО Єнса Столтенберга прокоментував речник російського диктатора Дмитро Пєсков, пише Reuters.

Росіянин також заявив, що коментарі очільника блока буцімто суперечать комюніке першого Саміту миру, яке підкреслює неприпустимість будь-яких погроз або використання ядерної зброї в контексті України.

"Це не що інше, як чергова ескалація напруженості", - сказав Пєсков. 

Як відомо, в інтерв'ю The Telegraph Столтенберг заявив, що держав-члени блоку ведуть перемовини щодо розміщення на чергуванні більшої кількості одиниць ядерного озброєння. Він наголосив на тому, що метою НАТО є світ без ядерної зброї, але доки вона існує у рф, Китаю та Північної Кореї, Альянс залишатиметься ядерним. 

За даними Федерації американських вчених, рф та США є найбільшими ядерними державами, які спільно володіють майже 90% глобального ядерного арсеналу.

Нагадаємо, в ICAN підрахували, що у 2023 році глобальні витрати на ядерну зброю зросли на 13% і сягнули небувало показника у 91,4 млрд доларів. Експерти попереджають, що при нинішніх тенденціях світові витрати на ядерну зброю перевищать 100 млрд доларів вже у 2024 році.

Як писав "Ми-Україна" раніше, аналітики SIPRI у свіжому звіті вказали, що у 2019-2023 роках Україна була найбільшим імпортером зброї у Європі та посідає четверте місце за імпортом озброєнь у світі. 

Головне