Кремль пообіцяв "неминучі контрзаходи" проти Японії за маневри біля Курил

Кремль пообіцяв

МЗС росії заявило про "рішучий протест" посольству Японії в Москві через прийдешні спільні японсько-американські військові навчання поблизу Курильських островів. У відомстві пригрозили "неминучими контрзаходами" для захисту суверенітету рф.

Ці навчання заплановані на кінець жовтня - початок листопада. Вони відбуватимуться на території Японії, зокрема в районах острову Хоккайдо, що знаходяться в безпосередній близькості від кордону рф.

"Японській стороні було вказано на категоричну неприйнятність подібної практики, масштаби якої з кожним роком розширюються, зокрема через залучення до маневрів нерегіональних держав-членів НАТО. З російської сторони виражений крайній жаль через недалекоглядне ігнорування наших демаршів на цю тему", - вказано у заяві зовнішньополітичного відомства. 

В МЗС рф заявили, що попередили японських дипломатів "про неминучі адекватні контрзаходи щодо зміцнення обороноздатності та захисту суверенітету" росії.  Москва також назвала "недоречними" будь-яких спроб Токіо сторони висловлювати свою "стурбованість" щодо  дій у відповідь, яких вживе росія.

Чиї Курили: територіальні претензії Японії та росії

Японія вважає, що південні Курильські острови належать їй. Токіо називає їх своєю Північною територією, яку СРСР захопив під час Другої світової війни. Японія включає їх до префектури Хоккайдо.

Країна хоче повернути собі чотири острови, три великі - Ітуруп, Кунашир і Шикотан та групу менших - Хабомай.

7 жовтня 2022 року Україна  Україна заявила, що вказані острови належать Японії, а росія є окупантом. 

Як писав "Ми-Україна", раніше цього місяця президент Володимир Зеленський зустрівся з надзвичайним і повноважним послом Японії в Україні Кунінорі Мацуді та нагородив його орденом.

 

Головне

Президент України Володимир Зеленський розповів, про що йому вдалося домовитися під час закордонних візитів, які він здійснив останніми днями до країн Європи.