Країни ЄС домовились про розподіл мігрантів: проти були Польща та Угорщина

Країни ЄС домовились про розподіл мігрантів: проти були Польща та Угорщина

Країни Європейського Союзу домовились у справі про розселення мігрантів. Попри те, що Польща і Угорщина були проти, вистачило кваліфікованої більшості.

Про це повідомило RMF FM. Як зазначається, міністри внутрішніх справ країн-членів Євросоюзу прийняли в Люксембурзі рішення про так звану примусову солідарність. Це стосується переселення мігрантів, які прибувають через Середземне море до Італії та Мальти останнім часом.

Угоду підтримали, зокрема, такі країни, як Франція, Німеччина та Італія. При цьому угода передбачає "примусову солідарність". Згідно з пропозицією Швеції, яка цього місяця очолює Раду ЄС, країни матимуть три варіанти: вони зможуть приймати мігрантів, платити за тих, кого не прийняли, або обрати так звану "оперативну допомогу".

Ця позиція буде обговорена з Європейським парламентом. Мета полягає в тому, аби міграційний пакет набув чинності на початку 2024 року.

Приблизно 30 тис. мігрантів можуть прибувати до Європейського Союзу щороку. На Польщу припадатиме близько 2 тис. з них.

"Вартість" одного неприйнятого біженця становитиме 20 тис. євро. Таким чином відмова Польщі приймати мігрантів може коштувати до 40 млн євро.

Польща виступила проти, адже вважає, що де-факто буде змушена приймати мігрантів. Країна матиме лише вибір між тим, аби прийняти їх або заплатити фінансовий еквівалент 20 тис. євро за кожну неприйняту особу.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, грецька влада 5 червня врятувала 91 мігранта, серед яких 34 дитини, які застрягли на острівці на річці Еврос. Там вони усі перебували щонайменше з п’ятниці, 2 червня.

Раніше, 28 травня, корабель благодійної організації “Лікарі без кордонів” (MSF) врятував майже 600 мігрантів. Усі вони пливли на переповненому судні, яке зазнало лиха біля Сицилії в суботу, 27 травня.

Головне