Котін: Живлення на ЗАЕС поновлено, але близько 700 окупантів все ще лишаються на станції

Котін: Живлення на ЗАЕС поновлено, але близько 700 окупантів все ще лишаються на станції

Запорізьку атомну електростанцію вперше за чотири місяці вдалось під'єднати до єдиної доступної резервної лінії електропередач. Попри крок до відновлення, ситуація на станції залишається критичною. Близько 700 військових рф залишаються на ЗАЕС та зберігають там зброю та вибухівку.

Про це у прямому ефірі повідомив очільник НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

На сьогодні п'ять енергоблоків електростанції перебувають у холодному стані і один у гарячому. Живлення було забезпечено від єдиної лінії, що залишалася підконтрольна українській енергосистемі. У такому стані станція працювала близько чотирьох місяців, а три дні тому вдалося під’єднатися до резервної лінії в 330 кіловольтів. Відтепер станція живиться від двох ліній електропередач.

“Небезпека підриву станції залишається досить великою, у зв’язку з перебуванням на ній близько 700 осіб російської армії”, - зазначає Котін.

Наразі ЗАЕС повністю замінована окупантами.  За останньою інформацією, на дахах електростанції розмістили кулеметні гнізда та вибухівку. 

Як писав “Ми-Україна” раніше, супутникові знімки Planet Labs від 5 липня показали появу нових об’єктів на даху 4-го енергоблока Запорізької АЕС (ЗАЕС). Роздільна здатність світлин не дає змоги розгледіти, що саме там встановили окупанти. 

Головне