Костін: Немає жодної країни у світі, якої б не торкнулася війна росії проти України

Костін: Немає жодної країни у світі, якої б не торкнулася війна росії проти України

Війна росії, яку вона розв'язала в Україні, торкнулася багатьох країн світу. Про це заявив Генеральний прокурор України Андрій Костін в інтерв’ю "Ми-Україна".

"Це також буде відповідальною позицією наших партнерів, які знають, що злочин агресії був скоєний, які знають, що ця агресивна війна росії - це не просто локальний конфлікт. Це глобальна війна. Немає практично жодної країни в світі, яка б не якщо не непостраждала, або якої б не торкнулася ця війна. Згадаємо зернову кризу, згадаємо ціни на пальне, якісь інші наслідки для світової економіки і так далі", - заявив Костін.

При цьому він наголосив, що оскільки ця війна є глобальною, то і трибунал проти рф має бути міжнародним.

"Це те, що торкнулося нас. Але ця війна є глобальною. І якщо злочин агресії є міжнародним, то судовий механізм, який покарає, а це має бути спеціальний трибунал, він також має бути міжнародним. Задля того, щоб його створити, ми можемо взяти за модель Нюрнберг. І це була просто міжнародна угода країн, які вважали, що були скоєні злочини проти миру та воєнні злочини… Це може бути угода між Україною та генеральним секретарем ООН на підставі резолюції Генасамблеї ООН. Це один із механізмів, який зараз ми дуже активно розглядаємо і щодо якого проводимо переговори з нашими партнерами", - зазначив генпрокурор.

Як повідомляли "Ми-Україна", на пленарній сесії Парламентська асамблея ОБСЄ схвалила резолюцію щодо створення спецтрибуналу для притягнення росії до відповідальності за скоєні в Україні воєнні злочини.

Головне