Коридори для суден в Чорному морі: в ВМС ЗСУ пояснили, чим вони відрізняються від "зернової угоди"

Коридори для суден в Чорному морі: в ВМС ЗСУ пояснили, чим вони відрізняються від

Оголошені днями тимчасові коридори для торговельних суден українська сторона обирала зважаючи на безпекову ситуацію у Чорному морі. Окрім того, наші Збройні сили докладають максимальних зусиль, аби убезпечити цей прохід кораблями, розповів речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі "Ми-Україна".

Також він розповів, що нові коридори та "зернова угода" мають декілька принципових відмінностей.

"По-перше, ми цього разу вже не домовляємося з росією. Тому що з ними домовлятися неможливо і навіть той коридор, що працював, вони саботували як могли. Що стосується безпосередньо цього коридору, то ми обрали найбезпечніший маршрут, яким можна пройти. І, відповідно, це відбувається під контролем Збройних сил України. Ми робимо все від нас залежне, щоб максимально убезпечити цей прохід, тому принципова різниця є. Ну і, окрім того, це інший маршрут, тому що в "зерновій годі" треба було заходити в Турецьку республіку, потім в Одесу, після чого знов у в Туреччину і вже потім на вихід. Тут такого не буде", - пояснив речник ВМС.

Як відомо, 10 серпня Військово-морські сили ЗСУ оголосили тимчасові коридори для торгівельних суден, які слідуватимуть до та з портів України. Дорожню карту ми подали до Міжнародної морської організації, однак протягом усіх маршрутів зберігається ракетна загроза і мінна небезпека.

Відповідно, Україна вже відкрила реєстрацію торговельних суден, готових проходити тимчасовими коридорами.

Як писав "Ми-Україна" раніше, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна хоче застрахувати судна, які йтимуть “зерновим коридором”. Водночас усі торгові судна, які йдуть через дунайські порти, вже застраховані.

“Україна застрахувала всі торгові судна, які здійснюють експорт та імпорт товарів через дунайські порти. Зараз ми на уряді обговорюємо і, переконаний, ухвалимо рішення про страхування суден і відповідних компаній, які йтимуть по “зерновому коридору”, – розповів глава українського уряду.

Головне