Корвети Ada для України: Гуменюк пояснила їх важливість для України

Корвети Ada для України: Гуменюк пояснила їх важливість для України

Корвети, які Україна отримає від Туреччини, будуть застосовуватись для захисту інтересів нашої країни в територіальних морях та забезпечуватимуть безпеку судноплавства, розповіла в ефірі "Ми-Україна" речниця Сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

"Ми розуміємо, що нам потрібен захист і з повітря, і з-під води і над водою. Ці висновки зроблені, в тому числі, з огляду на наші плани та наші креативи, завдяки яким нам вдається тиснути на досить потужний Чорноморський флот і загнати його в пункти базування. Ми дійсно морська держава - маємо вихід до двох морів і маємо захищати свої інтереси в територіальних водах. Маємо забезпечувати безпеку судноплавства і всі ці кораблі, які в майбутньому прийдуть до України, як раз покликані реалізувати цю функцію, щоб Україна вже оборонялась не постфактум, а щоб бути потужною морською державою, яка здатна забезпечувати безпеку", - пояснила вона.

Також Гуменюк наголосила на важливості передачі України тральщиків. Вона зауважила, що замінованість моря є високою і "з цими наслідками ми ще довго боротимемся".

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський, перебуваючи днями з офіційним візитом у Туреччині, відвідав у Стамбулі верфі, які будують два корвети для України класу Ada "Гетьман Іван Мазепа" та "Гетьман Іван Виговський". Обидва судна обладнані стелс-технологіями малої помітності, можуть протидіяти як надводним об'єктам, так і підводним човнам. Як заявляється, обидва кораблі матимуть ракети типу "Нептун" або "Гарпун", засоби ППО, артилерію, торпедні апарати і захист від ворожих торпед. ВМС ЗСУ отримають корвети після завершення широкомасштабної війни. Так само після війни Україна отримає два тральщики “Черкаси” і “Чернігів”. Поки що вони перебувають у Британії. 

Головне