Корупція у ВЛК: від $5000 до $15 000 можна "купити" будь-який діагноз

Корупція у ВЛК: від $5000 до $15 000 можна

Ключова проблема діяльності військово-лікарських комісій - це корупція. За гроші у ВЛК можна отримати будь-який діагноз, розповів в ефірі "Ми-Україна" омбудсман Дмитро Лубінець.

"Проблема номер один у ВЛК - це системна корупція. Ми навіть не уявляємо масштабів. В нас навіть є такі випадки, що людині писали, що в неї одна нирка, хоча в неї їх дві і вона ніколи не проходила жодних хірургічних втручань. Таких випадків в нас дуже багато", - зазначив Уповноважений ВРУ з прав людини.

Він висловив сподівання, що після достатньо серйозних рішень, які напередодні, 30 серпня, були проголосовані членами РНБО "ми побачимо кардинальні зміни".

"Станом на зараз, ми перевірили 70% ВЛК в Україні, в тому числі ті, що розташовані поблизу лінії фронту. Загальні їхня кількість 833. Я пообіцяв президенту, що ми за три тижні закінчимо цю роботу і я буду готовий надати аналіз всіх 100% ВЛК, які працюють на території України", - сказав Лубінець.

Нагадаємо, Лубінець також розповів, що нині, аби військовослужбовцю потрапити до “електронної черги” на проходження військово-лікарської комісії, йому доводиться відстояти звичайну – до реєстратури. Він наголосив на тому, що іноді гарне рішення “на папері” в житті має зовсім інші ознаки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, СБУ викрила ділків, які хотіли втридорога продати Міноборони 80 танкових двигунів. Вони планували виручити 77 мільйонів гривень, тоді як вартість техніки — 24 мільйони. Правоохоронці своєчасно заблокували оборудку.

Головне