Корупція в оборонці: НАБУ скерувало до суду справу про розтрату 225 млн гривень

Корупція в оборонці: НАБУ скерувало до суду справу про розтрату 225 млн гривень

Національне антикорупційне бюро завершило розслідування у справі про корупцію в оборонці, а саме про розтрату 225 млн грн при закупівлі устаткування для серійного виробництва 152 та 155-мм снарядів. Нині справу вже скерували до суду, зазначили у пресслужбі НАБУ.

У Бюро наголосили, що учасникам схеми розкрадання загрожує 7-12 років ув'язнення. 

На даними НАБУ, у 2017 році фізична особа, організатор схеми, вирішила заволодіти коштами, виділеними на закупівлю заводом "Артем" устаткування для серійного виробництва корпусів снарядів. Для цього вона вступила у змову з посадовцями, а саме заступником міністра. Результатом цієї змови стало укладання контракту з компанією з ознаками фіктивності, зареєстрованою організатором схеми в США за видом діяльності "вантажні перевезення". 

"Цей факт учасники схеми приховали, натомість створивши компанії образ сертифікованого постачальника оборонної продукції для Міноборони США.

ДАХК "Артем" сплатила "постачальнику" 8,3 млн дол. США (50% від вартості укладеного контракту), а вже наступного дня ці кошти перерахували іншій фірмі. Устаткування завод так і не отримав, а виробництво важливої оборонної продукції було зірвано", - йдеться у повідомленні.

У НАБУ зазначили, що у цій справі фігурують заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України, директор Департаменту зовнішньоекономічної діяльності та маркетингу ДАХК "Артем", директор ДП "Український науково-технічний і впроваджувальний центр комплексного захисту інформації" (ДП "Безпека"), а також фізична особа-іноземець, організатор схеми.

Як повідомляли "Ми-Україна", НАБУ та САП оголосили підозру щодо незаконного збагачення народного депутата України на суму 11 мільйонів гривень.

Головне