Королю Чарльзу ІІІ суттєво збільшать зарплатню, - The Guardian

Королю Чарльзу ІІІ суттєво збільшать зарплатню, - The Guardian

Британський монарх Чарльз ІІІ, коронація кого відбулась 6 травня 2023 року, отримає суттєву надбавку до своєї зарплатні, яка йому виплачується з коштів платників податків. Як пише The Guardian, про це свідчать дані оприлюдненого Мінфіном країни огляду королівського фінансування.

У звіті вказано, що грант королівської родини має зрости з 86 до 125 мільйонів фунтів . Збільшення на 45%, як очікується, відбудеться з 2025 року.

"Казначейство активно розкручувало перегляд угоди про королівське фінансування, щоб створити враження, що король уріже зарплату, щоб натомість кошти можна було витратити на громадські послуги. Фактично звіт показує, що монархія повинна отримати величезне підвищення заробітної плати, хоча воно і не відбудеться протягом наступних двох років", - наголошує видання.

У 2024 році, так само як і цьогоріч, суверенний грант залишиться незмінним і складатиме 86,3 млн фунтів. Проте у 2025 році держфінансування монарха зросте на 38,5 млн фунтів стерлінгів до 124,8 млн фунтів.

Цікаво, що у четвер, 20 липня, британський уряд заявив скорочення у більш ніж два рази відсотка держфінансування Чарльза ІІІ у зв'язку зі збільшенням доходів монаршої компанії Crown Estate, яка отримує прибутки завдяки офшорним вітроенергетичним проектам. Відсоток скоротиться з 25% до 12%.

"У прес-релізі Міністерства фінансів не було жодної згадки про те, що, отримавши менший шматок набагато більшого пирога, король усе ще перебуває у черзі на величезне підвищення заробітної плати", - зазначає The Guardian.

На питання, чи є доречним настільки суттєве збільшення заробітної плати короля в умовах кризи вартості життя в Британії, представник Букінгемського палацу вказав, що суверенний грант залишався незмінним на рівні 86 мільйонів фунтів протягом кількох років. Відповідно, якщо враховувати інфляцію, в реальних умовах ця сума лише зменшувалась.

Республіканець Норман Бейкер різко розкритикував відповідне рішення та наголосив, що британська королівська родина була значно дорожчою, ніж інші європейські монархії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у березні король Чарльз ІІІ приїздив до українських біженців у Берліні. Зокрема, монарх відвідав наметове містечко у колишньому берлінському аеропорту Тегель.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.