Король Чарльз визнав "болючі аспекти" минулого Британії та ухилився від питання про репарації за рабство

Король Чарльз визнав

Король Чарльз під час свого виступу в Самоа визнав “болючі моменти” колоніальної історії Великої Британії, але утримався від обговорення репарацій за рабство.

Про це повідомляє The Guardian.

Він виступав перед лідерами, які представляють 56 країн Співдружності на зустрічі глав урядів Співдружності (Chogm). Деякі лідери сподівалися, що Чарльз використає свою промову, як можливість вибачитися за колоніальне минуле Британії, і що цьогорічний саміт обговорюватиме тему репараційного правосуддя.

“Ніхто з нас не може змінити минуле, але ми можемо взяти на себе зобов’язання… вивчити його уроки”, - звертаючись до лідерів він зазначив.

Чарльз визнав занепокоєння лідерів, але безпосередньо не займався цією проблемою.

“Я розумію, слухаючи людей по всій Співдружності, як найболючіші аспекти нашого минулого продовжують резонувати. Тому життєво важливо, щоб ми розуміли нашу історію, щоб допомогти нам зробити правильний вибір у майбутньому”, - сказав він.

Деякі країни Африки та Карибського басейну закликали Британію та інші європейські держави виплатити фінансову компенсацію за рабство. Прем'єр-міністр Багамських островів Філіп Девіс заявив AFP, що дебати про минуле є життєво важливими.

Нагадаємо, українські пілоти ЗСУ завершили підготовку у Великій Британії та незабаром вирушать на бойові завдання.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Велика Британія виділить Україні кредит у розмірі 2,26 мільярда фунтів стерлінгів для закупівлі критично важливого військового обладнання. Фінансування є частиною масштабної програми підтримки України країнами G7.

Головне