Комунальне некомерційне підприємство "Медичний центр реабілітації та паліативної допомоги": лікування та реабілітація європейського рівня у Києві

Комунальне некомерційне підприємство

Минуло більше двох років з початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію нашої країни. Разом із цим в Україні різко зросла кількість ветеранів, які потребують відновлення, повноцінної реабілітації та лікування. Спочатку із цим було дуже складно, бо Київщина опинилася під окупацією, потрібно було затримати ворога і не дати йому йти на столицю. Але з часом, коли ворожі війська відкинули, Київщину деокупували, однією з перших задач було відновлення медичних закладів.

Важливо: на Київщині з 24 лютого 2022 року через військові дії постраждали 130 медичних закладів – маленьких амбулаторій у селах, великих лікарень. Станом на серпень 2023 року було частково або повністю відновлено (відбудовано, відремонтовано та укомплектовано) більше сотні закладів.

             

Один з перших у переліку медзакладів на відновлення був саме Київський міський клінічний госпіталь ветеранів. Київська влада взялася до праці негайно – плани на відновлення шпиталю складалися ще в той час, коли йшли роботи з розмінування. Зараз, коли минуло два роки, медичний заклад виглядає сучасно не тільки з точки зору комфорту для лікарів та пацієнтів, але й з огляду на обладнання, сучасні технології реабілітації.

Київський міський клінічний госпіталь ветеранів опікується захисниками, що отримали поранення чи контузії. Вже майже три роки тут проходять реабілітацію та лікування сотні військових, і, згідно зі статистичними даними, майже половина з их знову повертається на фронт. Комунальний медичний заклад не зупиняється – розвиток йде у різних напрямках, і це попри існуючі звинувачення, постійні інформаційні атаки.

Довідка: Київський міський клінічний госпіталь ветеранів було збудовано у 1982 році (будівництво тривало більше 10 років), це був найбільший у ті часи на території СРСР медичний заклад для інвалідів Другої Світової війни. Невипадково місцем для будівництва було обрано курортну зону Пущі-Водиці, а перші інваліди та учасники бойових дій 1941-1945 років потрапили сюди на реабілітацію та лікування у 1984 році. З 2016 року заклад носить назву "Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни", а з 2024 року комунальне некомерційне підприємство "Медичний центр реабілітації та паліативної допомоги" .

Перелік тих, хто має право на лікування у центрі, включає в себе багато категорій. Кожного року у медзакладі надають необхідну допомогу понад 2000 пацієнтів. Умови, створені у цьому важливому для країни медичному закладі, можна сміливо називати сучасними, європейськими. Пацієнти забезпечені всебічним доглядом, а на додаток до всього тут якісне харчування, комфортні палати, санвузли тощо.

Довідка: комунальне некомерційне підприємство «Медичний центр реабілітації та паліативної допомоги» станом на зараз є головним лікарняним закладом Департаменту охорони здоров'я КМДА по наданню медичної та реабілітаційної допомоги учасникам-ветеранам війни . Він має ліцензію МОЗ України, яка підтверджує його перший рівень акредитації.

Головна мета, за словами очільника медичного закладу Бориса Борисова, полягає у порятунку наших воїнів. "На жаль, останнім часом від опонентів та нечесних комерсантів на заклад йдуть інформаційні атаки. Мовляв, для чого робити реконструкцію і модернізувати заклад під час війни? Але ж на кону – життя і здоров’я наших військових, рідних, захисників!, – каже він. – Без осучаснення госпіталю ціль по порятунку бійців ЗСУ була б нездійсненна".

       

У 2022 році у центрі провели важливий процес перепрофілізації, який було направлено на те, щоб якомога більше поранених, травмованих, контужених військових могли отримати тут допомогу у необхідному обсязі. Тобто, зараз центр приймає на лікування та реабілітацію пацієнтів із мінно-вибуховими травмами, комбінованими та політравмами. Також існує й великий запит на реабілітацію вже після лікування. Зокрема, у центрі є й паліативне відділення – новий сучасний стандарт допомоги тяжко хворим.

Капітальний ремонт закладу було виконано за кошти міського бюджету Києва. Також керівництво докладає максимальних зусиль задля залучення до роботи найкращих фахівців, що знаються на сучасних протоколах лікування, мають авторські методики реабілітації тощо. Станом на березень 2024 року повністю відремонтовано чотири поверхи, тут одночасно можуть лікуватися 160 осіб, але незабаром кількість стаціонарних ліжок збільшиться до 200. Амбітні плани на найближче майбутнє – це 350 стаціонарних ліжок у різних відділеннях.

Комунальне некомерційне підприємство "Медичний центр реабілітації та паліативної допомоги"– найкращий не тільки в Україні, але й у Європі. Все це за рахунок високого рівня матеріально-технічної бази. У центрі є сучасне українське обладнання, але є й інше, зокрема, французьке. Також обладнання було закуплено й у дружній Польщі, і саме тому українські лікарі та медсестри набували у країні-сусідці досвіду, щоб максимально охопити можливості та пропонувати пацієнтам лікування європейського рівня.

"Перед усім у нашій роботі ми керуємося людяністю, повагою та вдячністю до наших героїв-пацієнтів. Ми всі зараз живемо у непрості часи, всі ми розуміємо, хто такі наші захисники, тож дбаємо за них і намагаємося у госпіталі дати їм все найкраще", – каже Борис Борисов. А найбільше тішать відгуки тих, хто пройшов тут лікування – всі вони вдячні за професійність лікарів, можливість позбутися наслідків травм та поранень.

 

 

Головне