Компанія Фрідмана подала позов проти України через націоналізацію Сенс Банку

Компанія Фрідмана подала позов проти України через націоналізацію Сенс Банку

Компанія російського мільярдера Михайла Фрідмана ABH Holdings S.A., яка була номінальним власником "Сенс Банку", подала позов до України та вимагає компенсацію за примусову націоналізацію фінустанови в розмірі одного мільярд доларів. Про це йдеться у заяві компанії.

відомо, що позов подано до Міжнародного центру з вирішення інвестиційних спорів (ICSID) під егідою Світового банку у Вашингтоні. Правовою підставою для позову є угода між Урядом України та Економічним Союзом Бельгії і Люксембургу про взаємне сприяння та захист інвестицій.

"Поєднуючи методи корпоративного рейдерства та військової спекуляції, українська влада незаконно відібрала банк у його законних власників, бенефіціарів та акціонерів, включаючи UniCredit Bank та The Mark Foundation for Cancer Research", - також йдеться у заяві.

Нагадаємо, що російський олігарх Абрамович програв суд щодо зняття санкцій ЄС. Суд також відхилив вимоги Абрамовича про компенсацію, відзначивши його причетність до діяльності російської сталеливарної компанії Evraz і той факт, що сталь була основним джерелом доходу для російського уряду.

Як писав "Ми-Україна" раніша, міністерство юстиції подало позов до Вищого антикорупційного суду щодо застосування санкції у вигляді стягнення у дохід держави двох літаків російської компанії "Ільюшн Фінанс Ко". 

Головне