Командувач Повітряних сил розповів, як Україні вдалося зберегти військову авіацію під час вторгнення рф

Командувач Повітряних сил розповів, як Україні вдалося зберегти військову авіацію під час вторгнення рф

В момент вторгнення російських окупаційних військ в Україну 24 лютого 2022 року всю військову авіацію було наказано підняти в повітря. Таким чином Україна змогла зберегти свою техніку. Про це в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "Ми-Україна" розповів командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук.

"Я запамятаю на все своє життя дві команди, які я дав. Перша моя команда була о 03:20. Я як командувач Повітряних сил Збройних сил України дав команду "Килим". По цій команді всі літаки, які були в повітрі, зобов'язані були або покинути територію України, повітряний простір України, або сідати на найближчий аеродром. Я своїми очима бачив, як очищається повітряний простір України. І буквально за 20 хвилин не було жодного літака в повітряному просторі. 

Другу команду, яку я дав в 03:50, я підняв всю нашу військову авіацію в повітря. Тому що розумів, що перші удари, які будуть нанесені по нашій державі, будуть нанесені по наших військових аеродромах, по об'єктах критичної інфраструктури, по наших зенітно-ракетних комплексах, по наших радіолокаційних засобах", - зазначив Олещук.

Також він додав, що у той же момент було розосереджено все озброєння і військову техніку.

"Всі підрозділи не були на тих позиціях які були до війни. Авіація була піднята в повітря. Нам вдалося зберегти те озброєння військової техніки, яке ми зараз маємо", - розповів командувач Повітряних сил. 

Крім того він додав, що після перших ударів рф командування точно не знало наслідків "прильотів". 

"Після нанесення ударів ми не розуміли спочатку, які об'єкти пошкоджено. Льотчик підлітав до аедророму і робив запит на посадку. Якщо керівник польотів бачив, що літак може приземлитися, ми сідали", - зазначив Олещук і додав, що інколи літаки приземлялися вже з критичним рівнем палива.

Як повідомляли "Ми-Україна", президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна вестиме переговори про отримання шведських літаків “Gripen”.

Головне