Колаборанти з Луганщини постачали дрони окупантам під виглядом “гумконвоїв”: СБУ повідомила про підозру

Колаборанти з Луганщини постачали дрони окупантам під виглядом “гумконвоїв”: СБУ повідомила про підозру

Служба безпеки України оголосила про підозру трьом колаборантам з Луганщини, які, використовуючи “гуманітарні конвої”, постачали окупаційним військам рф FPV-дрони. 

Про це повідомляє СБУ в Telegram.

Служба безпеки зібрала доказову базу на трьох колаборантів, які співпрацюють з російськими окупантами на тимчасово захопленій частині Луганської області. Фігурантами є Євген Кацавалов, який очолює так зване “МНС ЛНР”, а також його “заступники” – Віталій Кучеров і Роман Кочетов. Після призначення на “посади” у 2023 році вони розпочали виконання завдань від кремля, зокрема щодо логістичного забезпечення російських військових підрозділів на сході України.

Злочинці організували доставку бойових FPV-дронів. Ці дрони та інші військові засоби переправляли з росії вантажівками під виглядом “гуманітарної допомоги” для цивільного населення на тимчасово окупованих територіях. Окрім цього, такими “гумконвоями” вони перевозили боєприпаси та військову амуніцію для російських військ.

Крім транспортування дронів, фігуранти також організували виготовлення вибухових пристроїв для безпілотників. Ці вибухівки використовували для атак на передові позиції Сил оборони України. Свої злочинні дії колаборанти часто публічно виправдовували, виступаючи на російських пропагандистських телеканалах, де закликали мешканців тимчасово окупованих територій підтримувати війну проти України.

Указом російського диктатора Володимира Путіна, Євгену Кацавалову було присвоєно звання “генерал-лейтенанта внутрішньої служби”.

Слідчі СБУ на основі отриманих доказів заочно повідомили трьом колаборантам про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора). Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі строком від 5 до 10 років.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури. Наразі тривають комплексні заходи для притягнення всіх причетних осіб до відповідальності за їхні злочини проти України.

Як писали “Ми-Україна” раніше, СБУ затримала підозрюваних у спробі організації терактів за завданням російських спецслужб.

Головне