Китайський військовий літак вперше вторгся в повітряний простір Японії

Китайський військовий літак вперше вторгся в повітряний простір Японії

Японія заявила про безпрецедентний випадок порушення її повітряного простору китайським військовим літаком. Розвідувальний борт Y-9 був помічений поблизу віддалених островів Дандзьо в Східно-Китайському морі, пише СNN.

Цей інцидент став першим зафіксованим випадком, коли Токіо звинуватило Військово-повітряні сили Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) у такому порушенні.

За даними Міноборони Японії, китайський літак-розвідник здійснював політ за прямокутною схемою біля східного боку островів Дандзьо, після чого на короткий час повернув на захід і увійшов у територіальний повітряний простір островів приблизно на дві хвилини. У відповідь на це Японія підняла в повітря винищувачі Сил самооборони, хоча про зіткнення з китайським літаком не повідомлялося.

МЗС Японії викликало тимчасового повіреного у справах посольства Китаю в Токіо Ші Юна для висловлення "надзвичайно різкого протесту" та вимоги не допустити повторення подібних інцидентів.

"Вторгнення китайських військових літаків у повітряний простір нашої країни є не лише серйозним порушенням суверенітету нашої країни, але й загрозою нашій безпеці і абсолютно неприйнятне", - заявив генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Йосімаса Хаясі. 

Хоча японські військові регулярно піднімають у повітря винищувачі для перехоплення китайських військових літаків, які наближаються до її території (479 разів за минулий фінансовий рік), це перший випадок, коли зафіксовано вторгнення у суверенний повітряний простір.

Острови Дандзьо, національна пам'ятка Японії та заповідна територія дикої природи, розташовані в Східно-Китайському морі приблизно в 160 кілометрах на південний захід від Нагасакі.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого тижня до Японії вперше прибув італійський авіаносець Cavour (C 550).

Головне