Китайські кораблі вперше увійшли у води Північного Льодовитого океану

Китайські кораблі вперше увійшли у води Північного Льодовитого океану

Берегова охорона Китаю (CCG) оголосила про перше входження її кораблів в акваторію Північного Льодовитого океану в межах спільного патрулювання з росією. Як пише СNN, це стало черговим свідченням посилення співпраці між КНР та рф в регіоні, де Пекін давно прагнув розширити свою присутність.

Заява CCG з'явилася одразу після повідомлення Берегової охорони США про виявлення чотирьох суден Прикордонної служби рф та Берегової охорони Китаю у Беринговому морі - найпівнічнішій точці, де коли-небудь спостерігалися китайські кораблі.

За словами китайської сторони, це патрулювання "ефективно розширило сферу океанської навігації берегової охорони" та перевірило їхню здатність "виконувати місії в незнайомих водах". Точне місце розташування патруля не розголошується.

"Ця активність демонструє зростаючий інтерес до Арктики з боку наших стратегічних конкурентів", - прокоментувала повідомлення контр-адмірал Меган Дін, командувачка 17-го округу берегової охорони США.

Аналітики вважають, що це нове патрулювання є елементом ширшої стратегії співпраці між Китаєм та росією. На їхню думку, ця акція спрямована на те, щоб надіслати чіткий меседж Вашингтону. Така демонстрація сили відображає давнє невдоволення Пекіна активністю США у водах Південно-Китайського та Східно-Китайського морів. Фактично, це можна розглядати як своєрідну відповідь Китаю на морську присутність Америки в регіонах, які Пекін вважає сферою свого впливу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NORAD опублікувало відео перехоплення російських літаків біля Аляски

Як писав "Ми-Україна" раніше, Збройні сили США суттєво посилили свою присутність в районі Аляски у відповідь на зростаючу військову активність росії та Китаю в регіоні

Головне