Китай заохочує візити тайванців попри попередні погрози стратою 

Китай заохочує візити тайванців попри попередні погрози стратою 

Китайський уряд зробив нову заяву, в якій запевнив, що більшість тайванців можуть відвідувати материковий Китай "у піднесеному настрої" і без жодних побоювань, незважаючи на нещодавні погрози смертною карою "стійким сепаратистам".

Як пише NBC News, ця заява прозвучала у відповідь на попередження уряду Тайваню своїм громадянам утриматися від необов'язкових поїздок до Китаю.

Управління у справах Тайваню Китаю наголосило, що нещодавно оприлюднені правові норми спрямовані лише проти невеликої кількості сепаратистів та їхніх "злих слів і дій". Пекін звинуватив Тайбей у спробах залякати свій народ політичними засобами, ігноруючи факти.

Однак ситуація залишається напруженою, пише видання. Китай пообіцяв переслідувати тих, кого вважає тайванськими сепаратистами, незалежно від їхнього місцезнаходження. Це викликає занепокоєння, оскільки китайські суди не мають юрисдикції на Тайвані, і незрозуміло, як Китай може забезпечити виконання будь-яких судових рішень за межами своїх кордонів.

Особливу увагу Пекін приділяє президенту Тайваню Лай Цзін-де, якого вважає "сепаратистом". Після його інавгурації минулого місяця Китай провів дводенні військові навчання та регулярно відправляє винищувачі та військові кораблі для проведення операцій навколо Тайваню.

Лай неодноразово пропонував переговори з Китаєм, але отримував відмову. Він відкидає претензії Пекіна на суверенітет і наголошує, що лише народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє. Китай, зі свого боку, заявляє, що будь-які кроки Тайваню до офіційного проголошення незалежності стануть підставою для нападу на острів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Тайвань оголосив, що проведе щорічні п'ятиденні військові навчання наприкінці липня, які цього року будуть максимально наближені до реальних бойових умов для підготовки армії до потенційних загроз з боку Китаю.

Головне