Китай вперше відкрито провів запуск міжконтинентальної балістичної ракети

Китай вперше відкрито провів запуск міжконтинентальної балістичної ракети

Китайська армія вперше публічно здійснила успішний запуск міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) у Тихий океан. Про це пише Reuters.

За даними Міноборони КНР, ракета з навчальною боєголовкою була запущена ракетними військами Народно-визвольної армії Китаю в середу о 8:44 за пекінським часом і "впала у прогнозовані морські райони".

В оборонному відомстві наголосили, що це був "звичайний захід у рамках щорічного плану навчань" і не спрямований проти жодної країни чи цілі.

Агентство "Сіньхуа" повідомило, що Китай "заздалегідь проінформував зацікавлені країни" про запуск, хоча точна траєкторія польоту ракети та місце її падіння у "відкритих водах Тихого океану" не уточнюються.

"Це вкрай незвично і, ймовірно, вперше за десятиліття ми бачимо подібне випробування", - зауважив старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Анкіт Панда.

Він додав, що це, ймовірно, свідчить про триваючу ядерну модернізацію Китаю.

За оцінками Пентагону, в цілому в арсеналі Китаю знаходиться понад 500 діючих ядерних боєголовок, з яких близько 350 - це МБР. Очікується, що до 2030 року ця кількість може зрости до понад 1000 боєголовок.

Запуск відбувся на тлі зростаючої військової активності Китаю навколо Тайваню. Міністерство оборони Тайваню повідомило про виявлення 23 китайських військових літаків, включаючи винищувачі J-16 та безпілотники, які діяли навколо острова.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Китай презентував новий далекобійний дрон-камікадзе, який потенційно може досягти Тайваню. 

Головне