Китай визнав причетність до пошкодження газопроводу Balticconnector у Балтійському морі

Китай визнав причетність до пошкодження газопроводу Balticconnector у Балтійському морі

Китай офіційно визнав, що судно під прапором Гонконгу причетне до пошкодження критично важливого газопроводу Balticconnector між Естонією та Фінляндією в Балтійському морі в жовтні минулого року.

Як пише South Chima Morning Post, водночас китайська сторона наполягає на тому, що це був нещасний випадок, спричинений сильним штормом.

Видання пише, що заява пролунала після завершення внутрішнього розслідування, яке провела китайська влада. Його матеріали КНР передала урядам низки європейських країн. Однак оскільки звіт написаний китайською, він не може бути використаний як офіційний доказ у поточному кримінальному розслідуванні, яке ведуть Естонія та Фінляндія.

Розслідування зосереджене на контейнеровозі NewNew Polar Bear, зареєстрованому власником якого є китайська материкова компанія NewNew Shipping Line. Влада обох європейських країн наполегливо закликає Пекін відповісти на їхні термінові запити щодо інформації про судно.

Естонська прокуратура підтвердила, що направила запит про правову допомогу китайській владі для збору доказів з судна та його екіпажу. Фінське Нацбюро розслідувань також повідомило, що розслідування та співпраця з китайською стороною ще тривають.

Нагадаємо, про пошкодження Balticconnector та двох підводних кабелів у Балтійському морі стало відомо 7-8 жовтня 2023 року. Дані відстеження суден показали, що лише два кораблі - російський та китайський - були присутні на всіх трьох локаціях приблизно в той час, коли сталися події. Фінські слідчі виявили "волочильний слід шириною від 1,5 до 4 метрів", що вів до точки пошкодження газопроводу, а також знайшли якір з ознаками контакту з трубопроводом.

Газопровід Balticconnector довжиною 77 км є ключовим джерелом енергії для Фінляндії. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, ціни на газ на європейському газовому ринку вийшли на найвищу позначку з грудня минулого року. Коливання відбулось на тлі непідтверджених повідомлень про можливе захоплення українськими військами ключового пункту транзиту газу поблизу російського кордону.

Головне