Китай відреагував на критику Столтенберга та порадив НАТО "не підливати масла у вогонь"

Китай відреагував на критику Столтенберга та порадив НАТО

Китай рішуче відкинув критику генсека НАТО Єнса Столтенберга стосовно позиції Пекіна щодо війни, яку рф веде проти України.

Як пише n-tv, речник Міністерства закордонних справ КНР Лінь Цзянь звернувся до Північноатлантичного альянсу із закликом утриматися від звинувачень на адресу інших країн, не сіяти розбрат і "не підливати масла у вогонь" конфлікту.

Натомість, на думку китайського дипломата, НАТО слід було б зосередитися на конкретних кроках, спрямованих на політичне врегулювання кризи.

Ця заява стала відповіддю на критику Столтенберга під час його візиту до Вашингтона, де він засудив дії Китаю перед обличчям російської війни проти України. Генсек НАТО вказав на те, що Пекін, претендуючи на нейтралітет, насправді намагається уникнути санкцій і продовжувати торгівлю з росією. Столтенберг підкреслив, що, зберігаючи "добрі" відносини із Заходом, в той самий час КНР підживлює найбільший збройний конфлікт у Європі з часів Другої Світової.

Нагадаємо, генсек НАТО також заявив, що Китай має заплатити за підтримку рф у війні. За його словами, Пекін ділиться з Москвою багатьма технологіями, зокрема мікроелектронікою, які мають ключове значення для створення ракет та зброї, що використовуються проти України. Столтенберг наголосив, що країнам Альянсу на якомусь етапі доведеться подумати про економічні наслідки для Китаю.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський заявив, Китай міг би допомогти Україні, оскільки має вплив на росію.

Головне