Китай розпочав масштабні військові навчання із блокади і подальшим захопленням Тайваню

Китай розпочав масштабні військові навчання із блокади і подальшим захопленням Тайваню

Китай розпочав масштабні дводенні військові навчання навколо Тайваню під назвою “Спільний меч-2024A” (Joint Sword-2024A). Вони триватимуть з 23 по 25 травня.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на державні китайські ЗМІ.

Маневри будуть проводитися в Тайванській протоці, а також на півночі, півдні та сході Тайваню. Китай заявляє, що ці навчання є "суворим покаранням за сепаратистські дії Тайваню" і "суворим попередженням проти втручання та провокацій з боку зовнішніх сил".

Китай розглядає Тайвань як частину своєї території, хоча фактично Тайвань самоврядний і визнаний лише кількома країнами світу.

Коли Лай Чін Те прийняв присягу як новий президент Тайваню, Китай висловив явне невдоволення присутністю іноземних політиків на церемонії інавгурації.

Тайвань заявляє, що такі військові навчання були передбачені заздалегідь.

"Прикро, що Китай обрав найгірший сценарій для порушення миру в регіоні," - зазначив представник міністерства оборони Тайваню.

Лай неодноразово пропонував переговори з Китаєм, але отримував відмову. Він стверджує, що лише народ Тайваню може вирішити своє майбутнє і відкидає претензії Пекіна на суверенітет.

За даними BBC, тривалі навчання, які Китай проводить навколо Тайваню, подібні до тих, що відбулися у 2022 році, коли острів також був оточений.

Як писав "Ми-Україна" раніше, рятувально-пошукова операція на місці удару російських окупантів по Харкову продовжується.

Головне