Китай розкритикував США та Канаду за їхні військові кораблі поблизу Тайваню

Китай розкритикував США та Канаду за їхні військові кораблі поблизу Тайваню

Китай обрушився зі шквальною критикою на Сполучені Штати та Канаду через прохід військових кораблів через Тайванську протоку. Це сталось як раз за кілька днів після масштабних маневрів, проведених армією КНР поблизу острівної держави, пише Bloomberg.

В офіційній заяві командування Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) назвало прохід американського есмінця USS Higgins та канадського фрегата HMCS Vancouver через протоку "підривом миру та стабільності" у регіоні.

У відповідь КНР задіяла свої повітряні та військово-морські сили для супроводу та контролю за іноземними суднами. Китай заявив, що його ЗС "завжди перебувають у стані підвищеної готовності" і будуть "рішуче захищати" національний суверенітет та регіональну стабільність.

Як відомо, минулого тижня Пекін провів вже другі за рахунком масштабні військові навчання з моменту вступу на посаду президента Тайваню Лая Цінде. Останні маневри стали реакцією на заяву голови острівною держави про те, що "жодна зі сторін протоки не підпорядковується іншій".

Під час цих навчань Китай розмістив рекордну кількість військових літаків навколо Тайваню і вперше використав свою берегову охорону для патрулювання острова. Окрім того китайська армія також провела випробування ракет по внутрішнім цілям.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Сі Цзіньпін закликав свої війська підготуватися до війни.

Головне