Китай посилює тиск на Тайвань - погрожує смертною карою за "сепаратизм"

Китай посилює тиск на Тайвань - погрожує смертною карою за

Китайська Народна Республіка зробила черговий крок у загостренні відносин з Тайванем, оприлюднивши нові юридичні принципи, які передбачають можливість застосування смертної кари за "стійкий сепаратизм"

Як пише CNN, нові правила спрямовані на "суворе покарання прихильників незалежності Тайваню" та захист "національного суверенітету, єдності та територіальної цілісності" Китаю. Згідно з заявою китайського державного інформаційного агентства Xinhua, ці керівні принципи видаються відповідно до вже діючих законів, включаючи закон 2005 року про заборону відокремлення.

Сунь Пін, чиновник Міністерства громадської безпеки Китаю, підтвердила, що максимальним покаранням за "злочин відокремлення" є смертна кара. Вона додала метафоричне попередження: "Гострий меч судових позовів завжди буде висіти високо".

Ці заходи з'явилися незабаром після інавгурації нового президента Тайваню Лай Цзін-те, якого Китай вважає "сепаратистом". Пекін не приховує свого невдоволення новим керівництвом острова та продовжує нарощувати військову присутність в регіоні.

Керівні принципи детально описують, що вважається злочином, гідним покарання. Це включає сприяння вступу Тайваню до міжнародних організацій, умовою яких є наявність державності, "зовнішні офіційні обміни" та "придушення" партій, груп і людей, які сприяють "возз'єднанню". Додано також пункт про "інші дії, спрямовані на відокремлення Тайваню від Китаю", що дозволяє широко інтерпретувати ці правила.

Важливо зазначити, що ці правові заходи мають обмежений практичний вплив, оскільки китайські суди не мають юрисдикції на Тайвані. Уряд острова послідовно відкидає претензії Пекіна на суверенітет.

Тайвань вже скаржився на посилення тиску з боку Китаю після перемоги Лая на виборах у січні. Це включає продовження військових навчань, торгові санкції та патрулювання берегової охорони навколо контрольованих Тайванем островів поблизу Китаю. Президент Лай неодноразово пропонував провести переговори з Китаєм, але отримував відмову. Він наголошує, що лише народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Як писав "Ми-Україна раніше, 24 травня - у другий день військових маневрів "Об'єднаний меч – 2024А" - китайська авіація здійснювала імітаційні ракетні удари по території Тайваню. Літаки, задіяні в навчаннях були оснащені бойовими ракетами

Головне