Китай обвинуватив британську МІ6 у вербуванні двох "кротів" у лавах китайського уряду

Китай обвинуватив британську МІ6 у вербуванні двох

Китай звинуватив Велику Британію у вербуванні подружжя, яке працювало на центральний уряд Китаю, для шпигунства на користь британської розвідувальної служби МІ-6. Про це повідомило Міністерство державної безпеки (МСБ) Китаю, яке є шпигунським агентством країни, пише Reuters.

Китайська сторона заявила про нещодавнє розкриття "великої справи про шпигунство", в якій МІ-6 завербувала двох "кротів" у лавах китайського уряду.

Один із них, чоловік на прізвище Ван, навчався у Великій Британії у 2015 році за програмою обміну. Під час перебування там його запрошували на обіди та тури, таємно організовані МІ6. Оскільки чоловік мав "сильне бажання грошей", його спокусили можливістю високооплачуваного консультування на неповний робочий день, а потім співробітники британської розвідувальної організації запропонували йому працювати на британський уряд, пообіцявши ще більші грошові винагороди та безпеку. Ван погодився і, пройшовши навчання шпигунству, повернувся до Китаю для збору важливої інформації, пов'язаної з китайським урядом.

Окрім того, МІ6 переконала Вана завербувати і його дружину, яка працювала в "основному урядовому підрозділі", пообіцявши подвоїти винагороду. Дружина на прізвище Чжоу зрештою погодилася співпрацювати з британською розвідкою.

Як відомо, упродовж кількох останніх місяців КНР та Великобританія обмінювалися звинуваченнями у шпигунстві, що загрожує їхній національній безпеці. Так, цьогоріч у січні Китай розкрив справу про шпигунство, в якій заявив, що МІ6 використала іноземця для збору секретів та інформації в Китаї. У квітні Лондон обвинуватив двох осіб у наданні чутливої інформації Китаю, а в травні - трьох осіб у сприянні службі зовнішньої розвідки Гонконгу на території Великої Британії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, спецслужби по всій Європі перебувають у стані підвищеної готовності до можливого нового виду російської агресії - підпалів та диверсій. Це пов'язано з низкою загадкових пожеж та нападів на інфраструктурні об'єкти у країнах Балтії, Німеччині та Великобританії.

Головне