Китай може взяти участь у Глобальному саміті миру у Женеві, – посол

Китай може взяти участь у Глобальному саміті миру у Женеві, – посол

Китай вивчає можливість своєї участі у прийдешньому Глобальному саміті миру, який відбудеться у швейцарській Женеві навесні. Про це заявив посол Китайської народної республіки Ван Шіхтін, передає Reuters. 

Він наголосив на тому, що його країна завжди була прибічницею мирних перемовин та додав, шо усі сторони повинні докласти зусиль для завершення війни, "яка розпочалась два роки тому".

"Необхідно не допустити, щоб криза погіршилася або навіть вийшла з-під контролю. Ми уважно стежимо за українським самітом, який прийматиме Швейцарія, і розглядаємо можливість взяти у ній участь", - розповів дипломат. 

Він також згадав і про запропонований Пекіном сценарій дипломатичного припинення воєнних дій, так званий "мирний план" Китаю.

"Територіальний суверенітет усіх країн має поважатись, і Статут ООН має дотримуватись. Ми повинні підтримати рф та Україну у відновленні прямого діалогу якнайшвидше, щоб можна було поступово деескалювати ситуацію", - заявив Ван.

Нагадаємо, у січні Україна запросила президента Китаю Сі Цзіньпіна взяти участь у майбутньому "мирному саміті", який планується в Швейцарії і в якому мають брати участь світові лідери. Швейцарія згодилася прийняти "мирний саміт" щодо України, але поки що дата та конкретне місце не визначені. Сторони все ще працюють над деталями.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 7 березня до Києва на перемовини з представниками української влади приїздив спецпред уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей.

Головне