Китай має понести відповідальність за підтримку росії у війні проти України - прем'єрка Данії

Китай має понести відповідальність за підтримку росії у війні проти України - прем'єрка Данії

Метте Фредеріксен, прем'єр-міністр Данії, виступила з гострою критикою Китаю за його роль у підтримці російської агресії проти України. Про це повідомило видання Politico.

В інтерв'ю вона висловила переконання, що без китайської підтримки росія не змогла б продовжувати повномасштабне вторгнення в Україну протягом більш ніж двох з половиною років.

"Ми не можемо дозволити продовження ситуації, коли Китай допомагає росії у війні в Європі, без наслідків. Пекін повинен нести відповідальність за свою діяльність", - наголосила Фредеріксен.

Данська прем'єрка закликала до політичних наслідків для Китаю, підкресливши, що неможливо дозволити напад на європейську країну і продовжувати діяти, ніби нічого не сталося. Вона провела паралель з попередніми спробами ЄС налагодити співпрацю з росією через торгівлю енергоресурсами, які виявилися марними.

Фредеріксен також звернула увагу на необхідність переосмислення торговельних відносин ЄС з Китаєм. На її думку, Європа стала надмірно залежною від цієї країни, що створює ризики, особливо коли партнери не поділяють спільних цінностей та інтересів.

"Європа завжди намагається грати за правилами, але коли ви дізнаєтеся, що хтось інший цього не робить, ви повинні бути в змозі відреагувати", - підкреслила прем'єр-міністр Данії, додавши, що ця позиція знаходить підтримку в Європейській комісії.

Як писали "Ми-Україна" раніше, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський виступив із заявою щодо необхідності зняття обмежень на використання Україною західної зброї для ударів по території рф. 

 

Головне