ХАМАС заявив про вбивство одного зі своїх лідерів - Ісмаїла Ганії

ХАМАС заявив про вбивство одного зі своїх лідерів - Ісмаїла Ганії

Палестинське угруповання ХАМАС повідомило про загибель свого лідера Ісмаїла Ганії в Ірані. Інцидент стався рано вранці в середу, незабаром після того, як посадовець взяв участь у церемонії інавгурації нового президента Ірану.

Reuters пише, що Корпус вартових ісламської революції Ірану (КВІР) підтвердив смерть Ганії та заявив про проведення розслідування. Ізраїльська влада поки що не коментувала ситуацію.

Високопоставлений представник ХАМАС Самі Абу Зухрі назвав убивство Ганії "серйозною ескалацією" з боку Ізраїлю. За його словами, це не зламає волю ХАМАС.

Ліквідація одного з лідерів ХАМАС - хто такий Ісмаїл Ганія

62-річний Ганія, який народився в таборі біженців поблизу міста Газа, приєднався до ХАМАС наприкінці 1980-х років. Він пройшов шлях від члена таємного керівництва до прем'єр-міністра Палестинської автономії, а в 2017 році очолив ХАМАС.

Останнім часом Ганія проживав у Катарі та був ключовою фігурою в міжнародній дипломатії ХАМАС, особливо після початку війни в секторі Газа 7 жовтня. Він брав участь у переговорах про припинення вогню та звільнення заручників.

Розслідування показали, що статки Ганії налічують 2,5 млрд доларів. Він давно мешкає за кордоном, звідки і керує орагнізацією. Його сини часто викладають фото з розкішних готелів Стамбулу та столиці Катару, Дохи. У Туреччині його часто бачать із жінками на вечірках з алкоголем, що до слова, суперечить ісламським законам. Сам Ганія часто літає між Тегераном, Стамбулом та Москвою на приватному літаку. 

Аналітики вважають, що смерть Ганії може ускладнити перспективи швидкого досягнення угоди про припинення вогню в секторі Газа.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 30 липня ввечері ізраїльська армія повідомила про цілеспрямований удар по Бейруту, столиці Лівану. Ціллю атаки, за твердженням ізраїльських військових, був командир "Хезболли", якого вони вважають відповідальним за нещодавній напад на Голанських висотах, внаслідок якого загинуло 12 дітей та підлітків.

Головне