Керівництво українського проєктного інституту допомагало рф відновлювати уражені НПЗ

Керівництво українського проєктного інституту допомагало рф відновлювати уражені НПЗ

Керівництво українського проєктного інституту допомагало росії відновлювати НПЗ після атак українських дронів.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Спецслужбовці виявили, що керівництво одного з провідних науково-дослідних та проєктних інститутів нафтопромислового профілю в Києві співпрацювало з росією.

Затримано голову правління, двох керівників спеціалізованих відділів, а також головного інженера та одного з інженерів цього інституту.

За даними СБУ, особи надавали допомогу рф у відновленні нафтопереробних заводів, які були пошкоджені внаслідок атак українських дронів. Вони підготували проєктну документацію для реконструкції трьох основних НПЗ, що дозволило росії витратити майже пів мільярда гривень на ці роботи.

Вартість включала також дистанційний супровід технологічних процесів відновлення та модернізації нафтопереробних заводів. Під час обшуків в офісах та житлових приміщеннях у Києві, Львові та Харкові були вилучені мобільні телефони, комп’ютери, ноутбуки, флешки та записи, що підтверджують їхню співпрацю з росією.

На основі зібраних доказів, СБУ оголосила п’яти затриманим про підозру за статтею 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Четверо з них вже знаходяться під вартою, а розслідування триває. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України висунула підозру клірику київського монастиря УПЦ (МП) за виправдання війни російської федерації проти України.

Головне