У Казахстані виступили проти використання своєї території для обходу санкцій проти росії

У Казахстані виступили проти використання своєї території для обходу санкцій проти росії

Заступник глави МЗС Казахстану Роман Василенко заявив, що, хоча Казахстан не вводив санкцій проти росії, він не хоче, щоб його територія використовувалася для їх обходу.

Про це він заявив в інтерв'ю польському агентству РАР.

"Казахстан не вводив санкції проти росії, і Казахстан не приєднався до санкцій проти росії. Водночас ми не хочемо, щоб наша територія використовувалася для обходу санкцій", - сказав Василенко.

Він також зазначив, що вживаються всі необхідні заходи для того, щоб обходу санкцій не відбувалося, оскільки республіка "не бажає введення вторинних санкцій".

Казахстан, маючи найдовший у світі сухопутний кордон з росією, є партнером Москви і членом політичних і військових союзів. Однак, як раніше зазначив заступник прем'єр-міністра Серік Жумангарін, Астана не підтримує антиросійські санкції, але дотримується їх заради економічної вигоди, оскільки країна має невелику економіку і не може витримати санкційного тиску.

Після виходу західних компаній з російського ринку Казахстан став важливим хабом для ввезення товарів до росії. Однак у квітні 2023 року казахстанська влада посилила контроль за пересуванням товарів через кордон, а в жовтні було введено заборону на експорт 106 видів підсанкційної продукції до росії.

"У нас невелика економіка, природно, санкційного тиску ми не витримаємо", — Серік Жумангарін.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, президент Польщі Анджей Дуда та його південнокорейський колега Юн Сок Йоль засудили відправку Північною Кореєю військ до росії для участі у війні проти України як загрозу глобальній безпеці.

Головне