Канадський кінофестиваль скасував показ фільму "росіяни на війні"

Канадський кінофестиваль скасував показ фільму

Міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) скасував заплановані покази фільму "росіяни на війні" російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової через протести української громади та загрози безпеці. Про це йдеться в заяві фестивалю.

Організатори TIFF заявили про "значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки", які змусили їх відмовитися від показів 13-15 вересня. Однак вони підкреслили, що не відмовляються від наміру продемонструвати стрічку в майбутньому, "коли це буде безпечно".

"TIFF змушений призупинити майбутні покази фільму "Росіяни на війні" в п’ятницю, суботу та неділю, оскільки нам стало відомо про значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки. Хоча ми твердо дотримуємося нашої вчорашньої заяви, це рішення було прийнято з метою гарантування безпеки всіх гостей фестивалю, персоналу та волонтерів", – йдеться в заяві.

Фільм, який зображає російських окупантів як "звичайних людей", викликав різку критику з боку української дипломатії. Посолка України в Канаді Юлія Ковалів розкритикувала позицію TIFF, заявивши, що фестивалю "не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку".

Раніше TIFF відмовлявся скасовувати покази, аргументуючи це тим, що фільм є канадсько-французькою копродукцією і не може вважатися російською пропагандою.

Режисерка Анастасія Трофімова, колишня працівниця Russia Today, знімала матеріал для фільму на окупованій Луганщині без дозволу України, перебуваючи з російськими військовими протягом семи місяців.

Нагадаємо, 12 вересня, повідомили, що прем'єра документального фільму “Росіяни у війні” відбудеться цього тижня згідно з планом. Українські протестувальники зазначають, що такі дії “відбілюють” дії рф на території України.

Як писали "Ми-Україна" раніше, в Міністерстві закордонних справ України висловили обурення через показ пропагандистського фільму "Росіяни на війні" (Russians at war) російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі.

Головне