Канаді загрожує "довге та важке літо" лісових пожеж з ще вищими температурами

Канаді загрожує

Канадців попередили про "довге і важке літо", яке супроводжуватиметься масштабними лісовими пожежами та невблаганно спекою.

Як пише The Guaridan, за офіційними даними влади країни, вогонь випалив вже дев'ять мільйонів гектарів території, оновивши рекорд 34-літньої давності.

"Сезон активних лісових пожеж триватиме щонайменше ще три місяці. Не буде применшенням сказати, що сезон пожеж 2023 року був і залишатиметься рекордним у багатьох відношеннях", - заявив гендиректор Північного лісового центру Канадської лісової служби Майкл Нортон.

Попередній рекорд за площею випаленої лісовими пожежами землі був зафіксований у 1989 році, тоді згоріло 7,8 млн га. Понад 155 000 людей були змушені залишити свої будинки, що є найвищим показником за 40 років.

Для допомоги з приборканням вогню в Канаді з 11 країн світу приїхало близько 1800 людей. Днями на місце подій прибули пожежні розрахунки з Південної Кореї

"Зусилля щодо гасіння пожеж тепер справді стали глобальними", — наголосив Нортон.

На додачу до рекордних площ пожеж, цього сезону в країні їх зафіксована аномальна кількість. За оцінкою фахівців, цього року сталось на 20% пожеж, ніж в середньому за останні 10 років. За прогнозами, в найближчому майбутньому, їх стане ще більше.

Останні дані свідчать, що наразі у Квебеку вирують 143 лісові пожежі, 109 - в Альберта та ще 100 - у Британській Колумбії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш заявив, що зміна клімату “виходить з-під контролю”. Його заявив пролунала на тлі даних про найспекотніший для планети тиждень за всю історію спостережень

Головне