Канада повністю заблокувала експорт своєї зброї в Ізраїль - офіційна заява

Канада повністю заблокувала експорт своєї зброї в Ізраїль - офіційна заява

Канадська влада оголосила про повне припинення поставок зброї до Ізраїлю, що стало значним посиленням попередніх обмежень. Тепер до них включили перегляд усіх існуючих контрактів між канадськими виробниками зброї та Тель-Авівом, розповіла очільниця місцевого МЗС Мелані Жолі.

"Я призупинила дію близько 30 чинних експортних ліцензій для канадських компаній цього літа," - цитує її заяву CBC

Міністерка уточнила, що всі ці ліцензії були видані до введення Канадою заборони на експорт зброї до Ізраїлю в січні цього року.

Початкове рішення про заборону експорту зброї було прийняте через побоювання, що канадська зброя може бути використана у конфлікті в Секторі Гази. Тепер же Жолі чітко окреслила позицію уряду:

"Наша політика чітка: ми будемо стежити за тим, щоб до Гази не відправлялася жодна зброя або частини зброї будь-якого роду. І крапка. Як їх відправляють і куди їх відправляють, не має значення".

Видання зазначає, що заява Жолі пролунала на тлі нещодавнього схвалення США закупівлі 50 000 мінометних патронів, вироблених у Квебеку, для Ізраїлю, на суму 83 мільйони канадських доларів. Поставки плануються з 2026 року. Головним підрядником названо компанію General Dynamics, сама фірма не прокоментувала свою роль у продажу та можливе протиріччя з канадською політикою обмеження експорту зброї до Ізраїлю, переадресувавши запити до американських військових, які поки не надали відповіді.

Як писав "Ми-Україна", раніше цього місяця у Канаду на навчання прибули українські пілоти.

 

 

Головне