Юрист-колаборант, що шпигував за українськими блокпостами, засуджений до 14 років тюрми

Юрист-колаборант, що шпигував за українськими блокпостами, засуджений до 14 років тюрми

За матеріалами СБУ, суд присудив 14 років ув’язнення юристу, який шпигував за блокпостами у Краматорську та планував втечу до росії. Колаборант передавав координати українських військових позицій російським спецслужбам.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Зловмисник, який діяв як інформатор ФСБ, передавав російським спецслужбам інформацію про українські блокпости та укріпрайони в Краматорську і його околицях.

Юрист, який раніше проживав у росії, повернувся до Краматорська ще до повномасштабного вторгнення. У квітні 2023 року він почав виконувати завдання від російського куратора, зокрема обстежуючи місцевість і фіксуючи позиції українських військ. Інформацію про координати він заносив на Google-карту та передавав ФСБ.

ФСБ обіцяло йому грошову винагороду за кожне завдання і планувала “евакуювати” його до росії. Однак СБУ затримала колаборанта влітку 2023 року під час його підготовки до втечі.

Під час обшуку у зловмисника було вилучено два мобільні телефони і SIM-карти, на яких він використовував месенджери для комунікації з російськими спецслужбами. На підставі зібраних доказів суд визнав його винним у колабораційній діяльності за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях під процесуальним керівництвом Донецької обласної прокуратури.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Служба безпеки України затримала жінку, яка передавала російській розвідці інформацію про дислокацію українських військ на Донеччині.

Головне