Євросоюз пообіцяв Україні надати фінансування не пізніше березня, - Euractiv

Євросоюз пообіцяв Україні надати фінансування не пізніше березня, - Euractiv

Євросоюз пообіцяв Україні надати фінансову допомогу у розмірі 50 млрд євро не пізніше березня 2024 року, попри те, якими будуть визначені остаточні умови.

Про це повідомило видання Euractiv з посиланням на анонімні джерела в Євросоюзі. Як зазначається, 1 лютого лідери країни Європейського Союзу проведуть саміт, щоб остаточно узгодити бюджет та ухвалити пакет допомоги для України на наступні чотири роки у розмірі 50 млрд євро.

Крім того, у випадку повторного блокування рішення Угорщиною у Євросоюзі вже розробили запасний план на 20 млрд євро за допомогою використання структури боргу. Вона зможе обійти заперечення прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Водночас, як повідомили джерела, перевага досі надається ухваленню пакета без змін. Наразі Євросоюз має кілька запасних варіантів, які мають на меті забезпечити фінансову допомогу для України у 2024 році.

Нагадаємо, угорська влада сформулювала нову вимогу для розблокування бюджетної допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро від Євросоюзу в рамках довгострокової програми. Угорщина зніме вето, якщо Європейська рада затвердить голосування за виділення коштів на щорічній основі. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Європейський Союз готує план на 20 млрд євро для України на випадок невдачі у подоланні вето від Угорщини на саміті, який відбудеться 1 лютого 2024 року. Наразі конкретних термінів та суми не зазначено - це буде встановлено згідно з потребами України.

Головне