Європарламент ухвалив резолюцію про "вбивство Навального"

Європарламент ухвалив резолюцію про

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо смерті російського опозиційного політика Олексія Навального. Згідно з документом, президент рф Володимир Путін має відповісти за вбивство опозиціонера у колонії.

Документ оприлюднили на сайті Європарламенту. Як зазначається, резолюцію голосами "за" підтримали 506 із 547 євродепутатів. "Проти" проголосували дев'ять законодавців, ще 32 - утрималися.

"Олексій Навальний, видатна російська політична фігура та лауреат премії Сахарова за свободу думок 2021 року, загинув у сибірській виправній колонії на північ від Полярного кола під час відбування необґрунтованого, політично вмотивованого ув’язнення. ... Російська влада й особисто Володимир Путін несуть кримінальну та політичну відповідальність за смерть свого найсильнішого опонента Олексія Навального", - йдеться в документі.

Депутати Європейського парламенту переконані, що вбивство Олексія Навального демонструє посилення репресій всередині російської федерації. Чиновники вимагають незалежного і прозорого міжнародного розслідування смерті опозиціонера.

У резолюції також йдеться про те, що політична система в росії контролюється "консолідованим авторитарним режимом із нестримною корупцією". При цьому чинне російське керівництво, яке прикривається "демократичними процедурами", тримається при владі за рахунок фальшування виборів.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, російський опозиціонер Олексій Навальний помер у виправній колонії в росії. Цю інформацію підтвердили у Федеральній службі виконання покарань росії. Прессекретарка Навального Кіра Ярмиш підтвердила його смерть. Після прогулянки в опозиціонера погіршилося самопочуття, він втратив свідомість. До нього прибули медики, які провели реанімаційні заходи, але врятували його не вдалося.

Головне