Єврокомісія розблокує €137 млрд для Польщі, - Урсула фон дер Ляєн

Єврокомісія розблокує €137 млрд для Польщі, - Урсула фон дер Ляєн

Європейська комісія вирішила розблокувати 137 мільярдів євро  для Польщі. Ці кошти були заблоковані ще при попередньому уряді країни через претензії Брюсселя щодо дотримання верховенства права.

Як повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час пресконференції у Варшаві, ЄК задоволена планом дій, який напередодні представив уряд Польщі державам-членам у сфері незалежності судової гілки влади.

Вона також додала, що наступного тижня Єврокомісія ухвалить кілька рішень, які дозволять розблокувати ці кошти. Їх виділять з фонду відновлення та фонду згуртованості.

"Я маю хороші новини. Наступного тижня будуть два рішення щодо європейських фондів, які наразі заблоковано для Польщі. Ці рішення вивільнять для країни до 137 мільярдів євро", - заявила фон дер Ляєн.

У Польщі вже відреагували на рішення Європейської комісії. Польський прем’єр Дональд Туск заявив, що він задоволений ухваленим рішенням. Водночас він додав, що йдеться про значну суму коштів, які будуть витрачені належним чином.

Як повідомляли Ми-Україна, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що польські урядовці не прибули на кордон з Україною, де їх чекали представники українського уряду для вирішення питання блокування пунктів пропуску. Переговорний майданчик на кордоні запропонував президент Володимир Зеленський.

Головне