Єврокомісія анонсувала нові законодавчі пропозиції для фермерів

Єврокомісія анонсувала нові законодавчі пропозиції для фермерів

Наступного тижня Європейська Комісія планує представити нові законодавчі пропозиції, спрямовані на врегулювання ситуації з протестами фермерів у кількох країнах ЄС.

Про це повідомив єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський у інтерв'ю RMF FM.

"Буде запропоновано значне зменшення тиску на фермерів", - наголосив він.

За словами єврокомісара, цього року ЄС не буде застосовувати штрафні санкції до фермерів, які не відповідають екологічним або кліматичним стандартам. Крім того, до закінчення бюджетного періоду (від 2025 до 2027 року) планується внести зміни, які полегшать вимоги Європейського зеленого курсу.

"Це буде пакет рішень, які мають зняти всі сумніви фермерів не тільки щодо зеленого курсу, але й щодо його елементів, які включені до Спільної аграрної політики", - додав Войцеховський.

Серед заходів буде відмова від обов'язкового залуження 4% земель та можливість фермерам продовжувати залишати землю під паром.

Єврокомісія також обіцяє знайти рішення для пом'якшення вимог щодо сівозміни та обов'язкового використання озимих культур. Планується, що кожна країна ЄС матиме можливість самостійно визначати період для сівозміни.

Крім того, фермерські господарства площею до 10 гектарів не будуть перевірятися на відповідність екологічним вимогам. Це особливо стосується Польщі, де такі господарства складають 75% від усіх сільськогосподарських господарств.

Войцеховський також висловив пропозицію щодо розширення державної підтримки для фермерів, зокрема, в контексті війни в Україні.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, росіяни скинули касетні авіабомби на Сумщину, заміновано два села.

Головне