ЄС завдав санкційного удару по Ірану за передачу ракет Москві: що в новому пакеті

ЄС завдав санкційного удару по Ірану за передачу ракет Москві: що в новому пакеті

Рада Євросоюзу 14 жовтня затвердила новий пакет санкцій проти Ірану. Додаткові обмежувальні заходи введені у зв’язку з передачею Тегераном балістичних ракет росії. Про це повідомляє Bloomberg.

До санкційного списку потрапили 14 фізосіб та компаній, серед яких: 

  • три авіакомпанії - Saha Airlines, Mahan Air та Iran Air,
  • дві фірми, котрі “займаються виробництвом палива, що використовується для запуску ракет та снарядів", 
  • заступник міністра оборони Ірану Сейєд Хамзех Галандарі,
  • посадовці КВІР центрального штабу КВІР та аерокосмічних сил КВІР,
  • керуючі директори компаній Iran Air, Manufacturing Industries та Aerospace Industries Organization.

Видання зауважує, що це лише “перша відповідь” на передачу ракетного озброєння рф. Високопоставлений чиновник ЄС підтвердив, що держави-члени зараз обговорюють додаткові заходи. 

Як відомо, раніше Тегеран неодноразово заперечував передачу зброї Москві. Водночас західні розвідки мають інші дані, вони стверджують, що іранська сторона минулого місяця поставила росії значну кількість балістичних ракет. Це вже призвело до санкцій з боку США, Німеччини, Франції та Великої Британії.

Нагадаємо, минулого тижня США оголосили про розширення санкцій проти нафтового та нафтохімічного секторів Ірану на тлі іранського ракетного удару по Ізраїлю. Додаткові обмежувальні заходи зокрема спрямовані проти так званого "тіньового флоту" країни.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Індія стала одним з найбільших постачальників заборонених технологій для рф. Індійський експорт мікрочипів, електронних компонентів та верстатів у квітні та травні перевищив 60 млн дол. Серед таких постачальників Індію випереджає лише Китай.

Головне