ЄС засудив спроби росії втрутитися в президентські вибори та референдум щодо євроінтеграції Молдови

ЄС засудив спроби росії втрутитися в президентські вибори та референдум щодо євроінтеграції Молдови

Європейський Союз виступив із різкою критикою спроб Росії вплинути на результати президентських виборів та референдуму щодо європейської інтеграції в Молдові. Про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля та Європейської комісії.

За даними ЄС, Молдова стала мішенню масштабної гібридної атаки, яка включала незаконне фінансування політичних діячів, дезінформаційні кампанії та кібератаки. Попри це, молдовській владі вдалося успішно організувати виборчий процес.

У першому турі президентських виборів проєвропейська кандидатка Мая Санду отримала 42% голосів, тоді як її основний опонент від проросійської Партії соціалістів Александр Стояногло - 26%. Другий тур виборів запланований на 3 листопада.

"Росія та її ставленики активно намагалися підірвати демократичний процес у Молдові. Однак молдовська влада впоралась із організацією виборів і конституційного референдуму", - наголошується в заяві.

Європейський Союз підтвердив свою готовність і надалі підтримувати демократичний розвиток, реформи та економічне зростання Молдови на її шляху до членства в ЄС. Брюссель також пообіцяв пильно стежити за другим туром президентських виборів та майбутніми парламентськими виборами 2025 року.

Нагадаємо, після підрахунку всіх протоколів у Молдові буде проведено другий тур виборів, оскільки жоден з кандидатів не набрав понад 50% голосів. Найбільшу підтримку виборців отримала чинна президентка країни Мая Санду, зібравши 42,45% голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Референдум та вибори в Молдові: які ризики низької підтримки ЄС та проросійського кандидата

Як писали "Ми-Україна" раніше, президентка Молдови Мая Санду заявила про спробу шахрайства на виборах, де злочинна група намагалася здійснити підкуп. Організована злочинна група намагалася здійснити підкуп у 300 тисяч голосів. Якби шахрайство вдалось, злочинці б отримали контроль над 20% від загальної кількості виборців. 

Головне