ЄС налаштований обкласти митами зерно з рф та РБ, - FT

ЄС налаштований обкласти митами зерно з рф та РБ, - FT

Євросоюз на шляху до запровадження перших з початку широкомасштабної війни в Україні обмежень на продовольства, яке виробляється країнами-агресорками - росією та Білоруссю. Йдеться про введення мит на російський та білоруський імпорт зерна, пише FT.

Видання інформує, що у найближчому майбутньому Єврокомісія введе мито в розмірі 95 євро (еквівалентно 103,26 долара) за тонну зернових з росії та Білорусі. На додачу, насіння олійних і продукти, які з них виробляються також будуть обкладені митом. Джерела медіа стверджують, що такий крок неодмінно призведе до зростання цін на агропродукцію як мінімум на 50%, що, свою чергою, вб'є попит на неї. 

Статистика показує, що імпорт ЄС зернових, олійних культур та їх похідних російського походження за підсумками минулого року сягнув небувалих 4 млн тонн. Це обсяг становить 1% від загального споживання країнами блоку.

Єврокомісар з питань  сільського господарства Януш Войцеховський раніше заявляв, що частка російського імпорту до Польщі є "несуттєвою", проте тиждень тому змінив свою позицію. Він наголосив, що оскільки кремлівський режим "використовує продовольство як зброю, ми повинні реагувати".

Про оцінку можливості запровадження обмежень на імпорт російської агропродукції в ЄС 15 березня говорила і очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Литва посилила контроль за зерном, яке завозять з росії, окупованих територій України та інших країн підвищеного ризику. 

 

 

Головне