ЄС може ввести тарифи на російський імпорт на 42 млрд євро: кошти підуть на допомогу Україні

ЄС може ввести тарифи на російський імпорт на 42 млрд євро: кошти підуть на допомогу Україні

Європейський Союз розглядає можливість введення тарифів на російський імпорт на суму до 42 млрд євро, який досі не підпадав під санкції, запроваджені блоком у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Про це повідомляє The Financial Times.

Міністри торгівлі ЄС напередодні звернулися до Єврокомісії з проханням розробити план введення мит на товари, які не підпадають під санкції, такі як харчові продукти, ядерне паливо та медикаменти. Згідно з планом, доходи від цих мит мають бути спрямовані на підтримку України. Ініціатива була висунута Швецією.

Це рішення стало доповненням до схвалених міністрами тарифів на зернові та олійні культури з росії та Білорусі, які набудуть чинності 1 липня. Ці тарифи запроваджені у відповідь на різке зростання імпорту з цих країн.

Хоча більшу частину торгівлі ЄС з росією було зупинено після вторгнення в Україну, деякий імпорт все ще дозволений. Це пов'язано або з відсутністю альтернативних постачальників, або з побоювання щодо можливих збоїв на світовому ринку.

ЄС вже встановив високі тарифи на російську пшеницю - 95 євро за тонну, що фактично робить її експорт нерентабельним. Однак блок не став запроваджувати додаткові санкції, щоб не дати росії підстав для звинувачень у тому, що ЄС перешкоджає експорту продовольства до країн, що розвиваються.

Очікується, що тарифи на зернові, олійні культури та похідні продукти допоможуть "запобігти дестабілізації росією ринку ЄС шляхом перенаправлення експорту зерна".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Президент Володимир Зеленський попередив, що наміри кандидата в президенти США Дональда Трампа завершити війну в Україні шляхом поступок можуть бути небезпечними не лише для нашої країни, але й для позиції Сполучених Штатів у світі.

Головне