ЄС готується запровадити нові санкції проти росії після початку головування Польщі

ЄС готується запровадити нові санкції проти росії після початку головування Польщі

Європейський Союз планує відновити обговорення посилення економічних санкцій проти росії на початку 2025 року, коли головування в блоці перейде до Польщі. Про це повідомило видання Politico.

Нинішнє головування Угорщини, яка вважається союзником Москви, фактично заблокувало просування нових санкцій. Натомість Польща має намір використати своє шестимісячне лідерство для посилення обмежень на імпорт російських енергоносіїв.

Кшиштоф Болеста, міністр клімату і навколишнього середовища Польщі, висловив занепокоєння зростанням імпорту російських енергоресурсів на зустрічі міністрів у Люксембурзі. Польща також планує ініціювати заходи для підвищення прозорості імпорту російського палива та розглянути можливість санкцій проти закордонних філій європейських компаній, що співпрацюють з росією.

Ініціатива Польщі вже отримала підтримку кількох країн-членів ЄС, особливо тих, що стурбовані збільшенням імпорту російського скрапленого природного газу.

Європейські дипломати очікують, що зміна головування дозволить розблокувати питання, заморожені Угорщиною, і Європейська Комісія зможе запропонувати нові обмежувальні заходи.

"Свіжий подих повітря, безумовно, є довгоочікуваним", - прокоментував ситуацію один з дипломатів.

Нагадаємо, президент Сербії Александар Вучич вперше за два з половиною роки поспілкувався з російським президентом володимиром путіним, обговоривши річницю звільнення Белграда та забезпечення Сербії газом.

Як писали "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський провів у Брюсселі зустріч з президентом Євроради Шарлем Мішелем.

Головне