ЄС готує план на €20 млрд для України на випадок вето від Угорщини, - Financial Times

ЄС готує план на €20 млрд для України на випадок вето від Угорщини, - Financial Times

Європейський Союз готує план на 20 млрд євро для України на випадок невдачі у подоланні вето від Угорщини на саміті, який відбудеться 1 лютого 2024 року.

Про це повідомило видання Financial Times. Як зазначається, цей механізм буде введений в дію у тому випадку, якщо вето, яке наклав прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, не зможуть подолати.

Євросоюз тоді запропонує гарантії від держав-учасниць європейського блоку до бюджету ЄС. Це дозволить Єврокомісії залучати до 20 млрд євро на ринках капіталу для підтримки України. Наразі конкретних термінів та суми не зазначено - це буде встановлено згідно з потребами України.

Цей механізм схожий на той, що застосовувався у 2020 році під час пандемії коронавірусу. Тоді Європейська комісія забезпечила фінансування у сумі до 100 млрд євро для країн Євросоюзу.

Варіант не вимагає гарантій від усіх країн-учасниць блоку, аби у складі основних учасників були країни з найвищими кредитними рейтингами. Це допоможе обійти вето Орбана без потреби в консенсусі. Також деякі країни, наприклад, Німеччина та Нідерланди, матимуть ухвалити таке рішення у своєму парламенті. Тож приблизно допомогу Україна може отримати в березні 2024 року.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, глава угорського уряду Віктор Орбан оголосив про своє рішення погодитися на двосторонню зустріч з українським лідером Володимиром Зеленським. Коли саме така зустріч має відбутися він не вказав.

Головне