ЄС готовий скасувати безвіз для Грузії: названі причини

ЄС готовий скасувати безвіз для Грузії: названі причини

Європейський Союз розглядає можливість призупинення безвізового режиму з Грузією через відхід країни від демократичних принципів. Про це повідомив представник Європейської комісії в інтерв'ю виданню POLITICO.

За його словами, "розглядаються всі варіанти", включаючи "можливе тимчасове призупинення програми лібералізації візового режиму", якщо керівна партія "Грузинська мрія" продовжить авторитарний курс.

Безвізовий режим, введений у 2017 році, дозволяє громадянам Грузії відвідувати країни Шенгенської зони без віз до шести місяців на рік. Представник ЄК нагадав, що Грузія повинна була виконати певні критерії, включаючи захист основних прав та запобігання дискримінації.

Заява Єврокомісії з'явилася після того, як прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе назвав можливі зміни у візовій угоді "дешевим шантажем". Раніше США ввели санкції проти провідних політиків "Грузинської мрії" через прийняття законів, які, на думку критиків, обмежують громадянські свободи.

Серед проблемних кроків грузинської влади:

  • жорстоке придушення мирних протестів проти закону про "іноземних агентів",
  • прийняття законопроєкту про "пропаганду ЛГБТ",
  • вбивство відомої трансгендерної жінки Кесарії Абрамідзе.

Парламентські вибори в Грузії заплановані на 26 жовтня. Опитування показують, що "Грузинська мрія", ймовірно, отримає найбільшу частку голосів. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у липні стало відомо, що лідери Європейського Союзу призупинили процес вступу Грузії до ЄС.

Головне