Йдеться "про тижні, а не місяці": Іран впритул наблизився до створення ядерної зброї

Йдеться

У МАГАТЕ заявили, що Ірану треба лише кілька тижнів для накопичення достатнього для створення ядерної бомби обсягу збагаченого урану. Голова Агентства Рафаель Гроссі також нагадав, що Тегеран допускає його фахівців не на всі свої ядерні об'єкти. 

Водночас в інтерв'ю DW він пояснив, що наявність збагаченого до збройового рівня урану не свідчить про те, що в країні "в цей самий період з'явиться і ядерна зброя".

Гроссі зауважив, що ці дані не можуть не викликати пересторогу, однак прямий висновок про розробку атомної бомби зробити не можна. 

"Функціональна ядерна боєголовка вимагає багатьох інших речей, незалежно від виробництва матеріалу, що розщеплюється", - додав голова МАГАТЕ.

У відомстві нагадали, що Іран не надає фахівцям МАГАТЕ доступу до усіх наявних на території ядерних об'єктів. З огляду на те

"Ця діяльність викликає подив і посилюється тим фактом, що ми не отримуємо необхідного ступеня доступу та видимості, які, я вважаю, повинні бути необхідні. Коли ви складаєте все це разом, то, звичайно ж, отримуєте безліч знаків питання",- підсумував він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у листопаді 2023 року МАГАТЕ повідомило, що Іран продовжує накопичувати уран, збагачений до майже збройового рівня. Всього за місяць запаси країни зросли на майже 7 кг. Фахівці-ядерщики наголошують, що рівень збагачення у 60% є досить близьким до того, який потрібен для виготовлення ядерної зброї (90%). 

Головне