Язик у п'ять разів довший: українські медики прооперували малюка з рідкісним синдромом (фото)

Язик у п'ять разів довший: українські медики прооперували малюка з рідкісним синдромом (фото)

Українські медики у Львові в Центрі дитячої медицини на базі лікарні "Охматдит" прооперували малюка з рідкісним синдромом, через який він мав язик у п'ять разів довший за звичайний.

Про це повідомила пресслужба Центру дитячої медицини на сторінці у Facebook. Як зазначається, хірурги вкоротили немовляті язика. Загалом в Україні є всього дві дитини з таким синдромом.

Малюк Левчик родом з Одеси, йому зараз 1 рік і 3 місяці. На 32 тижні вагітності мати та батько дитини дізнались від лікаря УЗД, що малюк показує язичка. У той момент вони розчулилися. Проте це вже не було так мило, коли на повторному обстеженні батьки почули, що є підозра на генетичний синдром - він, зокрема, впливає на розвиток малюка.

Левчик народився на 37 тижні вагітності. Його вага становила 4,250 кг. З першого дня життя хлопчик мав висунутий язик, через що йому було навіть важко поїсти. Їсти він міг тільки з пляшечки. Пізніше він не мав змоги їсти тверду їжу, адже вона випадала з рота.

"Наш синочок народився з великим язичком, разів у 5-6 більшим від язичка звичайної дитини. Генетик підтвердив у сина рідкісний синдром Беквіта - Відемана. Нам сказали, що це перша дитина в Україні з такою проблемою. А в нашому пологовому - перша дитина за всю історію роботи. Уже пізніше ми дізналися, що в країні вже був малюк з таким діагнозом, так що ми другі", - розповіла мати дитини.

Статистика показує, що одна дитина з таким синдромом народжується в середньому на кожні 20 000 малюків. Синдром Беквіта - Відемана викликає інтенсивний розвиток різних органів протягом вагітності. Левчик мав великий язик, збільшені внутрішні органи й одну ніжку довшу за іншу. Наразі проблему з язиком виокремили як найбільшу.

"Ми маємо досвід видалення частини язика з приводу новоутворів, раніше ми робили схожі операції, але дорослим. До лікування цього пацієнта ми підійшли відповідально, з підсиленням команди американськими колегами", - розповів керівник Міжрегіонального центру лікування дітей з розщілинами губи і піднебіння Роман Огоновський.

Команда хірургів виконала часткову резекцію язика за методикою замкової щілини "Key hole". Після операції язичок дитини став майже нормального розміру. Левчик вперше у житті зміг заховати його до ротика. Попереду на нього чекає подальше лікування і реабілітація. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Києві лікарі врятували хлопчика, який проковтнув 20 магнітів.

Головне