Японія та Камбоджа об'єднують зусилля для розмінування України

Японія та Камбоджа об'єднують зусилля для розмінування України

Японія домовилась із Камбоджею стосовно співпраці у розмінуванні території України та інших держав, які переживають бойові дії. Про це пише AP із посиланням на заяву очільниці японського МЗС Йоко Камікави. 

Міністерка оголосила про амбітний спільний проєкт з Камбоджею, спрямований на обмін досвідом та технологіями з розмінування по всьому світу, з особливим акцентом на допомогу Україні. Ця ініціатива була представлена під час візиту Камікави до Камбоджійського центру протимінної діяльності, установи з багаторічним досвідом боротьби з наслідками громадянської війни.

Камбоджа, яка має справу з 4-6 мільйонами наземних мін та нерозірваних боєприпасів на своїй території, стала світовим лідером у сфері розмінування. Японія, яка довгий час підтримувала зусилля Камбоджі з розмінування, тепер планує розширити цю співпрацю на глобальний рівень.

В рамках нової ініціативи Японія надасть Україні великогабаритну машину для розмінування вже наступного тижня. Крім того, український персонал пройде навчання з керування цією технікою в Камбоджі наступного місяця. Це особливо актуально, враховуючи, що як Камбоджа, так і Україна входять до дев'яти країн світу з "масовим" забрудненням мінами за даними Landmine Monitor.

Як відомо, Камбоджа вже розпочала навчання українських саперів у 2022 році, демонструючи свою підтримку Україні в умовах російського вторгнення.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за добу піротехнічні підрозділи ДСНС залучалися до розмінування 158 разів, в результаті чого було виявлено, вилучено і знешкоджено 369 вибухонебезпечних предметів, серед яких дві авіаційні бомби.


 

Головне